Injectables

RIMPELBEHANDELING

Spierontspannende toxines:

Wat is het juist?

Dit is een gezuiverd eiwit dat in minimale hoeveelheden wordt geïnjecteerd in de aangezichtsspieren om ze te onspannen of om het onwikkelen van fronsrimpels te berperken. Dit effect wordt bekomen doordat de vrijzetting van acetylcholine, de stof die een spier aanzet tot contractie, wordt geblokkeerd. Daardoor vervagen de uitdrukkingsrimpels. Het resultaat is een ontspannen gelaat met minder of geen rimpels op de ingespoten plaatsen. Correct ingespoten geeft het een zachtere, natuurlijke gelaatsuitdrukking met behoud van uw normale mimiek. Alleen de ingespoten spieren ontspannen, de andere gelaatsspieren blijven ongewijzigd.

In 1989 werd het goedgekeurd door de US Food and Drug Administration voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen waaronder strabisme en spierspasmen. Het gunstige effect op gelaatsrimpels was een toevallige vondst gedurende de behandeling van een vrouw met ooglidspasmen. Dankzij zijn doeltreffendheid en veiligheid is het gebruik hiervan voor esthetische doeleinden sedert 1995 wereldwijd exponentieel toegenomen en  in 2002 is gebruik voor cosmetische doeleinden toegestaan door de FDA. In 2004 volgde de goedkeuring voor gebruik tegen overmatig zweten.

Indicaties

In de esthetische geneeskunde wordt het vooral gebruikt voor de behandeling van rimpels die veroorzaakt worden door het vaak samentrekken van bepaalde gelaatsspieren. Herhaaldelijke contractie van deze spieren leidt tot fijne lijntjes in de huid. Door het verouderingsproces verliest de huid steeds meer elasticiteit en vocht waardoor de lijntjes geleidelijk aan rimpels worden. Als je de onderliggende spieren relaxeert dan zal ook de huid terug ontspannen en gladder worden. De evolutie naar diepere en nieuwe rimpels wordt zo eveneens voorkomen. Het pakt dus de oorzaak van dynamische rimpels aan.

De rimpels die voor een behandeling met spierontspannende toxine het meest in aanmerking komen zijn

-voorhoofdsrimpels

-de fronszone tussen de wenkbrauwen

-kraaienpootjes

-mondhoeklift

-wenkbrauwlift

-bunny lines

-gummy smile

-pitted chin

-overmatig zweten (hydperhidrosis) 

Weet ook dat het kan worden gecombineerd  met andere esthetische behandelingen zoals aangepaste gelaatsverzorgingen, fillers, chemische peelings en chirurgie.

Verloop van de behandeling

Deze esthetische behandeling wordt enkel door onze arts uitgevoerd in zijn kabinet. Eerst wordt de wijze van contractie van uw gelaatsspieren geëvalueerd en worden de injectieplaatsen aangeduid. Vervolgens worden de te behandelen spieren ingespoten met spierontspannende toxine met behulp van een zeer fijne naald. U kan tijdens de injectie een licht prikkelend gevoel ervaren. Verdoving is niet nodig. Na de behandeling kan u uw normale activiteiten terug hervatten. We raden aan gedurende enkele uren de behandelde zones niet te masseren en niet te gaan liggen. Het product begint meestal na 2 à 3 dagen te werken. het resultaat is pas volledig na 14 dagen.

De behandelde rimpels verdwijnen volledig of worden verzacht (afhankelijk van de diepte van de rimpels en de contractiekracht van de betreffende spiertjes). Het effect van de behandeling is dosisgebonden en afhankelijk van de injectieplaatsen. Na 14 dagen komt U op controle om het resultaat te evalueren.

Ofschoon de resultaten duidelijk zichtbaar zijn zal een behandeling je gelaatsuitdrukking niet echt veranderen. De activiteit van de spier(en) die de frons- of andere rimpels veroorzaken wordt enkel afgezwakt. Zo kan je bijvoorbeeld nog verwonderd kijken maar zonder rimpels op je voorhoofd.

Mogelijke nevenwerkingen

Gezien de injecties met een -weliswaar ultradun- naaldje worden toegediend, is er steeds de kans op kleine lokale blauwe plekjes. We raden dan ook aan bloedverdunners in overleg met de arts tijdelijk te onderbreken.

Gezien het een eiwit is, is er een kleine kans dat er griepachtige symptomen (hoofdpijn, vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn) optreden en dit voor enkele dagen. Een afhangend ooglid is gelukkig een uiterst zeldzame bijwerking.

Contra-indicaties

 • Aanwezigheid van een infectie ter hoogte van het te behandelen gebied. 
 • Neurologische of spierziekten zoals ALS,Myasthenia Gravis of Lambert. Eaton syndroom. 
 • Inname van penicillamine, aminoglycosiden en calciumkanaalblokkers 
 • Patiënten met allergie voor humaan albumine
 • Zwangerschap en borstvoeding

Duur van het resultaat

Het effect is tijdelijk en houdt ongeveer 4 maand. Na meerdere goed op elkaar volgende behandelingen treedt wel een cumulatief effect op waardoor U uiteindelijk 6 tot zelfs 9 maanden kunt genieten van het resultaat van 1 behandeling.

Na uitwerking van het product verschijnen de rimpels geleidelijk aan weer. Bij stoppen met de behandelingen zullen de rimpels weer zijn zoals voorheen.

De behandeling van hyperhidrosis houdt 9 maand tot 1 jaar.

Wij benadrukken dat de informatie op deze website louter informatief is. Voor individueel correct advies maakt u een afspraak. We bekijken uw situatie dan in detail en bespreken de mogelijke behandelingen

Fillers zijn vulmiddelen. Ze worden veelal toegepast voor het opvullen van rimpels en plooien, het accentueren van contouren en het verstevigen van de huid. Er bestaan diverse soorten fillers met verschillende eigenschappen.  Dit zijn allen tijdelijke biocompatibele fillers die na verloop van tijd (afhankelijk van de gebruikte filler en van de plaats van injectie) volledig afgebroken worden door het lichaam. Alle gebruikte produkten dragen de CE-markering en daarnaast ook de goedkeuring van de Amerikaanse FDA, de meest strenge gezondheidsinstantie wereldwijd.

Fillers:

Indicaties 

Door de toegenomen kennis van het verouderingsproces en van de leeftijdsgebonden veranderende anatomische structuren enerzijds en door de ontwikkeling van steeds betere produkten anderzijds is de hele aanpak van anti-aging veranderd. Vroeger poogde men gewoon rimpels te vullen terwijl men nu het gelaat in zijn totaliteit gaat bekijken. Zo gaan we meer op de oorzaak werken. De arts kan je adviseren welke filler het beste past voor een naturel resultaat.

 • Volumeverlies thv het jukbeen, de slapen, de lippen
 • Verzachten van naso-labiale plooi (plooi van neus naar mondhoek)
 • Verzachten van marionetlijnen (lijn van mondhoek naar beneden)
 • Corrigeren afhangende mondhoeken
 • Aanpak rokerslijntjes op de bovenlip
 • Verfraaien van de lippen
 • Kaaklijn verbeteren
 • Wenkbrauwlift
 • Neuscorrectie
 • Wegwerken asymmetriën indien mogelijk

Voor een optimaal resultaat kan het zijn dat een combinatie van behandelingen nodig is.

Verloop van de behandeling

Tijdens een eerste consult wordt aan U de nodige uitleg verschaft zodat U goed geïnformeerd kan beslissen al dan niet een behandeling te laten uitvoeren. Uw gezicht wordt grondig geanalyseerd, mogelijke indicaties worden besproken, eventuele asymmetriën worden geduid. Er wordt tevens een behandelplan opgesteld zodat U een idee hebt van de te verwachten resultaten en van de kostprijs. Indien U vervolgens beslist over te gaan tot een behandeling, wordt een afspraak hiervoor gemaakt.

De behandeling begint met een grondige reiniging en onstmetting van het te behandelen gebied. De injecties gebeuren ofwel met een fijne naald ofwel met een canule (hol steriel buisje met stompe punt) naargelang het te behandelen gebied. De behandeling is vrijwel pijnloos. Indien U dit wenst kan een verdovende crème worden gebruikt of eventueel een lokale verdovende injectie.

Het effect is meteen zichtbaar. Een lichte zwelling, een lichtroze verkleuring of een blauw plekje kunnen na de behandeling optreden, maar dit duurt gelukkig niet lang. Bovendien mag een minerale make-up direct nadien aangebracht worden om dit te camoufleren. Vermijd een aantal dagen intensieve druk op het behandelde gebied en vermijd blootstelling aan zonlicht in geval van een blauwe plek. Na de behandeling mag je minstens drie uur niet sporten of in het behandelde gebied wrijven, tenzij de arts hier specifieke adviezen over heeft gegeven. Overdreven hiite (bv sauna) of koude is tegenaangewezen de eerste dagen na een behandeling.

Mogelijke nevenwerkingen en voorzorgsmaatregelen

De nevenwerkingen beperken zich tot een licht erytheem (roodheid), zwelling of klein blauw plekje en dit voor maximum enkele dagen. Andere nevenwerkingen zoals infecties, acne-achtige uitslag, allergische reacties, grijzige verkleuringen, verhardingen en abcesvorming zijn gerapporteerd, maar zijn zeer zeldzaam (1 op 10 000 behandelingen). Aangezien het gaat om een niet-permanente filler van natuurlijke oorsprong zijn de genoemde complicaties behandelbaar of  verdwijnen ze vanzelf na een periode van enkele weken tot enkele maanden.

Het gebruik van bloedverdunnende medicatie  geeft uiteraard meer risico op blauw plekken. In overleg met de arts worden deze tijdelijk onderbroken. Arnica-tabletten kunnen eventueel een 3 dagen voordien opgestart worden.

Indien herpes labialis in voorgeschiedenis, raden we aan om preventief medicatie hiervoor te nemen in overleg met de arts.

Contra-indicaties

 • Zwangerschap/lactatie
 • Permanente filler in het te behandelen gebied of zeer dichtbij
 • Diepe laser of diepe peeling in afgelopen 6 weken
 • Auto-immuunaandoeningen (bv actieve reuma)
 • Actieve huidinfectie op plaats van injectie (bv acne, herpes)
 • Eerder allergische reactie hyaluronzuurfiller

Duur van het resultaat

De duur van het resultaat hangt af van verschillende factoren. De plaats van injectie, de diepte van injectie, de cross-linking van het produkt, de zonblootstelling, roken, ... Over het algemeen kunnen we stellen dat het effect tussen de 6 en de 18 maand blijft.

Prijs

Alles hangt  af van de benodigde hoeveelheid en het soort produkt en kan enkel bepaald worden na grondige analyse door de arts. Neem gerust contact met ons op voor meer info.

 Fillers zijn vulmiddelen. Ze worden veelal toegepast voor het opvullen van rimpels en plooien, het accentueren van contouren en het verstevigen van de huid. Er bestaan diverse soorten fillers met verschillende eigenschappen.  Dit zijn allen tijdelijke biocompatibele fillers die na verloop van tijd (afhankelijk van de gebruikte filler en van de plaats van injectie) volledig afgebroken worden door het lichaam. Alle gebruikte produkten dragen de CE-markering en daarnaast ook de goedkeuring van de Amerikaanse FDA, de meest strenge gezondheidsinstantie wereldwijd.

 

Indicaties 

Door de toegenomen kennis van het verouderingsproces en van de leeftijdsgebonden veranderende anatomische structuren enerzijds en door de ontwikkeling van steeds betere produkten anderzijds is de hele aanpak van anti-aging veranderd. Vroeger poogde men gewoon rimpels te vullen terwijl men nu het gelaat in zijn totaliteit gaat bekijken. Zo gaan we meer op de oorzaak werken. De arts kan je adviseren welke filler het beste past voor een naturel resultaat.

 • Volumeverlies thv het jukbeen, de slapen, de lippen
 • Verzachten van naso-labiale plooi (plooi van neus naar mondhoek)
 • Verzachten van marionetlijnen (lijn van mondhoek naar beneden)
 • Corrigeren afhangende mondhoeken
 • Aanpak rokerslijntjes op de bovenlip
 • Verfraaien van de lippen
 • Kaaklijn verbeteren
 • Wenkbrauwlift
 • Neuscorrectie
 • Wegwerken asymmetriën indien mogelijk

Voor een optimaal resultaat kan het zijn dat een combinatie van behandelingen nodig is.

Verloop van de behandeling

Tijdens een eerste consult wordt aan U de nodige uitleg verschaft zodat U goed geïnformeerd kan beslissen al dan niet een behandeling te laten uitvoeren. Uw gezicht wordt grondig geanalyseerd, mogelijke indicaties worden besproken, eventuele asymmetriën worden geduid. Er wordt tevens een behandelplan opgesteld zodat U een idee hebt van de te verwachten resultaten en van de kostprijs. Indien U vervolgens beslist over te gaan tot een behandeling, wordt een afspraak hiervoor gemaakt.

De behandeling begint met een grondige reiniging en onstmetting van het te behandelen gebied. De injecties gebeuren ofwel met een fijne naald ofwel met een canule (hol steriel buisje met stompe punt) naargelang het te behandelen gebied. De behandeling is vrijwel pijnloos. Indien U dit wenst kan een verdovende crème worden gebruikt of eventueel een lokale verdovende injectie.

Het effect is meteen zichtbaar. Een lichte zwelling, een lichtroze verkleuring of een blauw plekje kunnen na de behandeling optreden, maar dit duurt gelukkig niet lang. Bovendien mag een minerale make-up direct nadien aangebracht worden om dit te camoufleren. Vermijd een aantal dagen intensieve druk op het behandelde gebied en vermijd blootstelling aan zonlicht in geval van een blauwe plek. Na de behandeling mag je minstens drie uur niet sporten of in het behandelde gebied wrijven, tenzij de arts hier specifieke adviezen over heeft gegeven. Overdreven hiite (bv sauna) of koude is tegenaangewezen de eerste dagen na een behandeling.

Mogelijke nevenwerkingen en voorzorgsmaatregelen

De nevenwerkingen beperken zich tot een licht erytheem (roodheid), zwelling of klein blauw plekje en dit voor maximum enkele dagen. Andere nevenwerkingen zoals infecties, acne-achtige uitslag, allergische reacties, grijzige verkleuringen, verhardingen en abcesvorming zijn gerapporteerd, maar zijn zeer zeldzaam (1 op 10 000 behandelingen). Aangezien het gaat om een niet-permanente filler van natuurlijke oorsprong zijn de genoemde complicaties behandelbaar of  verdwijnen ze vanzelf na een periode van enkele weken tot enkele maanden.

Het gebruik van bloedverdunnende medicatie  geeft uiteraard meer risico op blauw plekken. In overleg met de arts worden deze tijdelijk onderbroken. Arnica-tabletten kunnen eventueel een 3 dagen voordien opgestart worden.

Indien herpes labialis in voorgeschiedenis, raden we aan om preventief medicatie hiervoor te nemen in overleg met de arts.

Contra-indicaties

 • Zwangerschap/lactatie
 • Permanente filler in het te behandelen gebied of zeer dichtbij
 • Diepe laser of diepe peeling in afgelopen 6 weken
 • Auto-immuunaandoeningen (bv actieve reuma)
 • Actieve huidinfectie op plaats van injectie (bv acne, herpes)
 • Eerder allergische reactie hyaluronzuurfiller

Duur van het resultaat

De duur van het resultaat hangt af van verschillende factoren. De plaats van injectie, de diepte van injectie, de cross-linking van het produkt, de zonblootstelling, roken, ... Over het algemeen kunnen we stellen dat het effect tussen de 6 en de 18 maand blijft.

Prijs

Alles hangt  af van de benodigde hoeveelheid en het soort produkt en kan enkel bepaald worden na grondige analyse door de arts. Neem gerust contact met ons op voor meer info.

 

 

 

Behandelingen

Fronsrimpels

De rimpels tussen de wenkbrauwen ontstaan door het herhaardelijk fronsen van de wenkbrauwen en kunnen een streng uiterlijk geven. Drie spieren zorgen voor het fronsen. 5 injecties met spierontspannende toxines op zorgvuldig gekozen plaatsen geven een relaxerende werking.

Een mogelijke nevenwerking van een  behandeling van deze spiergroepen is een (voorbijgaand) licht afhangend ooglid. Deze verwikkeling treedt uiterst zelden op en is het gevolg van een lokale diffusie van het produkt. Dit kan voorkomen worden door een accurate dosering van het produkt, correcte plaatsing, een tweetal uur niet te gaan liggen en de behandelde zones niet te gaan masseren. Tevens wordt het aanbevolen de behandelende spieren te gebruiken. Dit helpt immers om een betere opname hiervan te verwezenlijken.

Het aantal benodigde eenheden hangt af van persoon tot persoon waardoor de prijs eveneens varieert.

De behandeling wordt steeds uitgevoerd in het kabinet van de arts.

 

Voorhoofdsrimpels

Deze rimpels ontstaan door het herhaaldelijk optrekken van de wenkbrauwen door de voorhoofdspier.

Mensen met zware en wat afhangende bovenste oogleden zijn enkel een goede indicatie na een corrigerende ooglidplastie bij de plastisch chirurg. De arts adviseert U hierover.

Het aantal injectiepunten hangt af van persoon tot persoon waardoor tevens de priis varieert. Tevens wordt het aanbevolen de behandelende spieren te gebruiken. Dit helpt immers om een betere opname van het produkt te verwezenlijken.

De behandeling wordt steeds uitgevoerd in het kabinet van de arts.

Annulatie?

U kan uw afspraak verplaatsen of annuleren tot 2 werkdagen vooraf.

Indien dit niet wordt nageleefd, rekenen wij 60€ annulatiekosten aan. Wij hebben immers 1 à 2 uur tijd voor u voorzien. 

Bij uw volgende afspraak zal ook een voorschot van 60€ worden gevraagd.

U bent ziek? Indien u een ziektebriefje kan voorleggen, dan verplaatsen wij zonder probleem uw afspraak.

Andere redenen worden NIET aanvaard.

Bedankt voor het begrip

Kraaiepootjes

Deze lachrimpeltjes onstaan door het  samentrekken van de oogkringspier. Als zij echter in rust reeds aanwezig zijn en dus statische rimpels worden, kunnen spierontspannende toxines deze rimpels vervagen of zelfs volledig wegwerken.

Het aantal injectiepunten hangt af van hoever de rimpels doorlopen. Zeer ver lopende kraaiepootjes kunnen met een micro-dosering per injectiepunt behandeld worden. Hierbij wordt zeer goed opgelet niet te laag te injecteren om geen nevenwerkingen te hebben. Kennis van de anatomie van het gelaat speelt zoals bij iedere esthetische behandeling een grote rol.

Om het maximale effect te bekomen wordt tevens aangeraden veel te lachen in de uren na de behandeling.

Bunny lines

Deze rimpeltjes aan de zijkant van de neus kunnen bij uitbundig lachen of bij het waarnemen van slechte geuren ontstaan. Meestal is iemand genetisch voorbeschikt om dit te hebben.

Spierontspannende toxines zijn hier de ideale behandeling voor.

Gummy smile

Een gummy smile ontstaat wanneer bij het lachen een aanzienlijk deel van het bovenste tandvlees zichtbaar wordt door een te sterke werking van de musculus elevator labialis superior. De lip wordt hierdoor te sterk omhoog getrokken.

Een lage dosis spierontspannend produkt brengt hier de oplossing.

Afhangende mondhoeken

Deze worden deels veroorzaakt door en te sterke werking van de musculus depressor anguli oris. Met een kleine hoeveelheid produkt wordt al een groot deel van het probleem opgelost. Meestal is er nog een extra behandeling nodig met een filler om de mondhoeken/marionetlijnen extra ondersteuning te geven.

Pitted chin/gespannen kin

Door een te sterke werking van de musculus mentalis/kinspier kan de kin een sinaasappelhuid vertonen. Deze kleine putjes kunnen perfect worden weggewerkt met spierontspannende toxines.

Hyperhidrosis of overmatig zweten

Zweten is een noodzakelijk kwaad om het lichaam af te koelen. Bij overmatig zweten kan dit echter leiden tot een sociale handicap. Veralgemeende hyperhydrosis heeft meestal een medische verklaring (koorts, diabetes, te sterke werking schildklier). Plaatselijke hyperhydrosis is een ander paar mouwen. Overmatig zweten thv de oksels is zeer goed te behandelen met spierontspannende toxines.

De dag voor de behandeling scheert U uw okselhaar, de dag zelf gebruikt U liefst geen deodorant. en een uurtje voordien kunt U desgewenst een verdovende huidcreme (Emla) aanbrengen. Na afbakening van de te behandelen zone, worden met een resem injecties de zweetklieren tijdelijk geblokkeerd. Het resultaat is zo goed als zweetvrije oksels en dit voor een periode van 6 tot 9 maand.