Allergietest op voeding

VOEDINGSINTOLERANT? GLUTENALLERGIE? LACTOSE INTOLERANT?

Vaak pijn in de buik, maag, darmen, hoofdpijn? Misschien bent u voedingsintollerant! Ook hiervoor doet onze arts speciale testen.

Uw bloedmonster wordt geanalyseerd door een gespecialiseerd laboratorium, dat de aanwezigheid vaststelt van antilichamen tegen een breed scala van voedingsmiddelen. Deze antilichamen worden gedetecteerd door hun vermogen om zich te binden aan specifieke proteïnen van de in de test opgenomen voedingsmiddelen.

Naast uw testresultaten ontvangt u ook een individueel voedingsconcept van het labo. Uw testresultaten en uw persoonlijke voedingsrichtlijnen zullen u nu helpen met een eliminatie- en provocatiefase met als doel ontstekingsprocessten te verminderen.

Let op: tijd speelt een belangrijke rol in het proces. Uw lichaam en organen hebben tijd nodig om te genezen. Het is mogelijk dat u sommige voedingsmiddelen langer dan een jaar moet elimineren. Er kunnen zelfs één of twee voedingsmiddelen zijn die u permanent moet vermijden. Probeer dus van u veranderende eetpatroon een nieuwe gewoonte te maken!

Wat is een IgG- voedingsallergie?

Deze type III-voedingsallergieën blijven vaak onopgemerkt, omdat de symptomen soms pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een bepaald voedingsmiddel optreden. Hierdoor zijn ze moeilijk te identificeren.Het lichaam gebruikt het immuunsysteem om indringers te bestrijden. Deze indringers zijn meestal bacteriën, parasieten en virussen; ze heten antigenen. Over het algemeen zijn voedingsmiddelen niet schadelijk voor ons. Echter, een vertraagde IgG-voedingsallergie treedt op wanneer het lichaam een onschadelijk voedingsproteïne behandeld alsof het schadelijk is. Wanneer ons lichaam een voedingsmiddel als schadelijk ziet, worden antilichamen aangemaakt om tegen deze proteïnen te vechten.

Wanneer je een type III-allergie hebt, produceert je immuunsysteem zogenaamde specifieke IgG- antilichamen tegen voedselproteïnen. Deze antilichamen kunnen ontstekingsprocessen veroorzaken die chronisch kunnen worden. De symptomen verschillen. De klachten kunnen tot drie dagen na het eten van een reactief voedingsmiddel ontstaan.

Let op: Een type III-allergie moet niet verward worden met een klassieke voedingsallergie (type I). Wanneer je een type I-allergie hebt, produceert je immunsysteem zogenaamde IgE-antilichamen. Deze antilichamen leiden tot een onmiddellijke allergische reactie. Deze symptomen verschijnen binnen enkele seconden of minuten.

Het darmsysteem.

Het immunsysteem van de darmen is het grootste van het hele lichaam. Meer dan 80% van de immuniteitsreacties komen van de darmen. Het waarborgt een bijna ondoordringbare barrière voor bacteriën, virussen en andere pathogenen en is een barrière tegen vreemde proteïnen afkomstig van voedingsmiddelen. Ons lichaam heeft een grote tolerantie voor voeding, op voorwaarde dat deze juist verteerd wordt en de intacte damrwand op de bedoelde manier passeert, namelijk door de darmcellen.

Echter, door medicijnen, infecties, schimmels, stress en milieuvervuiling kan de integriteit van de darmwand meervoudig beschadigd worden en kunnen voedingsdeeltjes tussen de darmcellen doorglippen. Het immuunsysteem kan dan een immuunreactie tegen de voedingsproteïnen beginnen.

Kruisreacties.

Nu en dan wordt er een reactie gevonden op een voedingsmiddel dat de persoon nooit eerder heeft gegeten. Dit is geen foute reactie van de test. Dit kan een 'kruisreactie' zijn. Dwz dat het antilichaam dat het lichaam geproduceerdd heeft niet alleen de antigenen herkent waar het oorspronkelijk voor gemaakt is, maar ook andere antigenen die behoren tot andere voedingsmiddelen. Sommige moleculen of delen van moleculen die gezamenlijk een voedingsmiddel vormen kunnen identiek zijn. Zelfs als de voedingsmiddelen niet direct verwant zijn.

Voorbeeld: Tropomyosine is het belangrijkste allergeen in huisstofmijt. Dit allergeen kan ook gevonden worden in ongewervelde dieren, bvb mosselen, oesters, scampi, inktvis, garnalen en kreeften. Als je gevoelig bent voor de tropomyosine in huisstofmijt of een van deze voedingsmiddelen, dan kan je hoge niveaus van IgG-antilichamen tegen elk van hen hebben. Zelfs als je deze nooit eerder gegeten hebt.

Voor meer info of het uitvoeren van deze test, kan u terecht bij onze arts.

 

 

Behandelingen

Annulatie?

U kan uw afspraak verplaatsen of annuleren tot 2 werkdagen vooraf.

Indien dit niet wordt nageleefd, rekenen wij 60€ annulatiekosten aan. Wij hebben immers 1 à 2 uur tijd voor u voorzien. 

Bij uw volgende afspraak zal ook een voorschot van 60€ worden gevraagd.

U bent ziek? Indien u een ziektebriefje kan voorleggen, dan verplaatsen wij zonder probleem uw afspraak.

Andere redenen worden NIET aanvaard.

Bedankt voor het begrip