PRP pezen en gewrichten

Deze behandeling is niet online boekbaar - Mail ons voor een afspraak

Wat?

Platelet Rich Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes.  Autoloog (lichaamseigen) PRP kan gebruikt worden voor de behandeling van peesletsels, onder meer een peesontsteking met acuut of chronisch karakter (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen.

De PRP-technologie werd ongeveer twintig jaar geleden ontwikkeld en voornamelijk toegepast in de hartchirurgie om de wondheling te bespoedigen. Pas sinds enkele jaren wordt de techniek ook toegepast bij peesletsels. Ondertussen hebben heel wat wetenschappelijke studies aangetoond dat groeifactoren een zeer belangrijke rol spelen in het herstel van peesletsels.

Hoe verloopt een PRP-behandeling?

Na een bloedafname wordt via een centrifuge het plasma (met de bloedplaatjes) gescheiden van de andere bloedcellen (witte en rode bloedcellen). De concentratie van bloedplaatjes wordt verhoogd door dit proces van centrifugatie. De overblijvende fractie van plasma met verhoogde concentratie bloedplaatjes (PRP) wordt dan ingespoten in het gewricht. De bereidingswijze van het product is misschien wat complex, maar de inspuiting in het gewricht is een “klassieke prik”. Deze prik is dus niet pijnlijker dan een inspuiting met een ander product.

De bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal toe, waardoor de kans dat peesletsels helen groter wordt.

Het menselijk lichaam heeft een sterk zelfherstellend vermogen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes - en dus groeifactoren - in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit.

Indicaties 

  • Chronische peesletsels: tenniselleboog, achillespees ontsteking, patellapees ontsteking (jumper’s knee).
  • Acute ligament letsels of spierscheuren: bij competitieve atleten kan dit gebruikt worden, in de hoop het herstel proces te verbeteren. Dit kan overwogen worden bij hamstringblessures, ligamentaire knieletsels, …. Deze therapie krijgt vooral veel aandacht door professionele atleten ( bv. Rafaël Nadal, Tiger Woods).
  • Artrose van knie en schouder: gunstige effecten op pijn en zwellling worden opgemerkt na inspuiting van PRP in een gewricht met slijtage of kraakbeenletsel

Aandachtspunten na de behandeling

  • De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Die is vaak ernstig en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het nabije gewricht. Dat is evenwel tijdelijk. Uw behandelende arts zal u dan adviseren het de eerste drie dagen rustig aan te doen.
  • In de eerste week na de behandeling neemt u beter geen ontstekingsremmers in.
  • Bij een infiltratie ter hoogte van de voet kan het zijn dat u krukken moet gebruiken op aanraden van uw arts

Mogelijke bijwerkingen

  • Bloeduitstorting als gevolg van het doorprikken van kleine bloedvaten
  • Tijdelijke of blijvende zenuwpijn. Het aanprikken van een zenuw kan gevoelloosheid veroorzaken.
  • Gezien het een lichaamseigen product is, zijn complicaties zeer zeldzaam. Theoretische complicaties kunnen zijn: lokale allergische reactie, infectie of bloeding. Neem zo snel mogelijk contact op indien u zou vermoeden dat dit zich voordoet bij u.